8

11 Possible Causes Of White Chunks In Stools (White Spots)

Wondering what the white chunks in stools are? When it comes to your health, your stool provides a picture that is worth a thousand words, so to speak. It is usually not normal to find white specks, bits, spots or balls in your stool. When you do find them in your stool, you will need to investigate this further.

If you have only noticed this circumstance just once, you will probably just ignore it. However, if you regularly see this in your stool, it is recommended that you make an appointment with your health care practitioner or physician for a thorough check-up. Here are a few reasons why your stool might contain white specks or balls.

​1. Undigested Fiber Leaving Your Body

12-POSSIBLE-CAUSE-white-chunk-in-stool-fiber

 When you eat bean sprouts or other vegetables that contain a high amount of fiber, these may look like white balls in your stool. Fiber is hard to digest and most vegetables contain this.

 White vegetables such as cauliflower or bean sprouts and even cabbage and the white portion of Brussels sprouts are one reason in which your stool can appear to have white balls or spots. If this is the one time you have noticed your stool having white spots, and you have just eaten a bowl full of white vegetables, this is definitely the culprit.

Solution:  If this has been a one-time occurrence, there should be no problem once the veggies have left your body. You may feel bloated and gassy while the vegetables are still in your intestines but should feel better once it has passed.

2. Too Much Calcium In Your Blood

Via Ymedicine

blood-calcium

There could be excess calcium in your system particularly if you lift heavy weights. The calcium that has accumulated might look like patches of white balls or spots as it leaves your body through your stool. At times, you may even notice calcium strings when you urinate, which escape through your penis. Regardless of where the calcium escapes, it is one of the reasons for white balls or spots in your stool.

Solution: If excessive calcium is the culprit, drink more water and eat more beans. This should help lower your calcium level naturally.

2. Irritable Bowel Syndrome

Via https://www.epainassist.com

Irritable Bowel Syndrome is a disorder you might be suffering from. Since your colon is affected by this disorder, you might notice white spots or mucus in your stool. Other issues might also be experienced by those suffering from this disorder. These include diarrhea, constipation, bloating, gas, pain or abdominal cramping.

Solution: If you have been suffering from IBS, there are certain medications that your doctor should be able to give you to ease your problem. Your doctor should also be able to give you advice on how to manage symptoms until they vanish.

3. Your Gastrointestinal Tract Is Not Properly Working

Possible Causes Of White Chunks in stools

Image source: Http://www.freepik.com

One of the number one reasons that your stool might look like it has white balls or spots is due to consistently poor digestion. This could be due to excessive loss of weight, muscle weakness, diarrhea, constipation or an imbalance in your nutritional intake.

Solution: When poor digestion is the culprit, taking in fiber from vegetables, probiotics or digestive supplements can help get rid of white chunks in stools.

Via Amazon.com

4. Intolerance to Lactose

Via wikimedia.org

Your stool may have the appearance of having white lumps or balls if you are unable to tolerate lactose. In this case, you will notice that your stool will have white specks after eating cheese, butter, milk and other dairy products. These types of food cannot be digested by the body and you will end up pooping all dairy products out as they are with no change.

Solution: If you have been diagnosed as being lactose intolerant, make sure you do not eat food that contains lactose, and all your symptoms should disappear.

5. Oily, Pale Stool Due to Steatorrhea

There is a condition called Steatorrhea that causes your body to be unable to digest fat properly. What this means is that your stool looks spotted and oily since your body will pass the fat directly to your stools.

You might see oily, spotty and pale stools if you have sensitivity to gluten and digest food that has this. Your mucus lining will thus become irritated, and this makes it difficult to absorb fat properly.

Solution: Pancreatic enzymes usually help with Steatorrhea unless your physician indicates otherwise.

Via Amazon.com

6. Clumps of Fungus

There can be clumps of fungus or fungi in your stool that look like white spots or balls. Usually, this happens when your system of immunity is not properly working. You might feel the symptoms of clumped fungi if you are suffering from a condition such as AIDS, radiotherapy or chemotherapy. Another name for the whitish spots you are seeing is dead cells of Candida.

Solution: Strengthen your immune system with immunity boosting juices, vitamins, supplements and fresh fruits and vegetables.

white-chunks-in-stools

Via Amazon.com

7. Infections Due To Parasites

Via vecteezy.com

​Worms and other parasites tend to look like little white lumps in your stool. If this is the culprit behind the white spots in your stool, you will most likely also go through other symptoms. This can include abdominal pain, digestive problems, and nutritional deficiency

The digestive discomfort you might be feeling can also be caused by a condition called Giardia in which parasites from the dirty water you may have drank caused an infection in your intestines. Giardia Infection can also cause nausea, periodic water diarrhea, cramps, and bloating as well as other symptoms.

Solution: Take the medicine prescribed by your doctor.

8. Your Stools May Be Mucoid

Your intestines have an inner lining that produces mucus due to inflammation, infection or allergies. Too much mucus might alter your stool’s color and cause whitish spots to appear.

Conditions such as colitis, irritable bowel syndrome, Crohn’s disease and other conditions may be the cause of this. Conditions such as these cause your intestine’s lining to become irritated. This, in turn, makes it hard for you to properly digest food. This leads to bowel movements that are disturbed. This can also be the cause for headaches, weakness in the muscles, weight loss and nutrition deficiencies

Solution: If this persists, Take the medication prescribed by your health care practitioner to address mucoid stools.

9. Your Medications Can Cause White Balls In Your Stools

Via www.soberrecovery.com/

Have you started using new medication in the past few days? If you had and noticed spots or balls in your stool that were white, your new medication could be the culprit.

There is aluminum hydroxide in antacids, for instance, which can alter your stool color. In the case of aluminum hydroxide, you might notice pale stool. Also, specific antibiotics in capsule form might cause white balls to appear in your stool. When taking a new medication, make sure your doctor informs you of all side effects, including white balls in your stool.

Solution: Once you finish taking your medications, the white spots in your stools should disappear as well.

10. You Don't Have Sufficient Amounts of Bile

Via Wikimedia

Bile juice is what makes stool brown. The liver produces bile juice and encourages the proper digestion of the fat you digest. If you notice any color changes in your stool, this could indicate an issue in the liver that affects the production of bile.

Hepatitis, cirrhosis and other reasons could be the culprit. At times, your gallbladder is not able to release sufficient bile due to cholecystitis, even if your liver itself is fine. The result of this is white balls or spots in your stool.

Solution: Depending on what’s causing you not to have enough bile juice, the solution will be to treat the underlying cause, and this should solve the white chunks in stools as well.

Conclusion

 We hope that we shed some light on this matter and answered a few of your questions. As someone who has experienced white chunks in stools more than a few times than I would care to count, I wanted to help anyone going through the same thing. Did anything on my list assist you? Go ahead and let me know in the comments below.

0
Shares
Jessica Kelley
 

I am Jessica, co-founder of CareHappiness.com. We work to inspire, educate and empower our readers with all the latest updates and authentic information. Our goal is to bring up the “Healthy attitude” among people in the world. On CareHappiness.com you will find high-quality health information, fitness tips, diet charts and answer to all your health queries.

Click Here to Leave a Comment Below 8 comments